9 Nisan 2009 Perşembe

pardus grub ekranı makyajı

öncelikle, bununla ilgili bir projenin pardus 2009 yol haritasında yer aldığını belirtmek isterim. sevindim, güzel bir düşünce olmuş. benim de aklıma gelmişti çok öncelerden (şerefsizim benim aklıma...). zaten hangi kıyıda köşede özelleştirme varsa orada ben varım. pardus 2007'de ilk özelleştirdiklerimden biri grub açılış ekranı resmini, yazılarını değiştirmek olmuştu. daha sonra açılış yöneticisi tasma'ya eklenip kullanılmayan açılış seçeneklerini temizlme seçeneği eklenmişti pardus'a. neyse efe'nim, ben bu yazımda grub açılış ekranı arkaplanını değiştirmeyi göstermek istiyorum.

resmi gimp ile .xpm formatında 640x480 ebatında ve 8 renkli hazırlayacağız. başlayalım.



resmi hazırladıktan sonra renk sayısını 8'e indirme işlemini yapalım. bunu da gimp'in "posterize" filtresiyle sağlıyoruz.





kaydet dedikten sonra, dosya isimi kısmına acilis.xpm (acilis kelimesinin doğaüstü özelliği yok :) ) yazıp uygun bir yere kaydediyoruz.

bundan sonra yapacağımız işlemler için root yetkisi gerekiyor. konsoldan "su root" yazıp root şifrmizi giriyoruz ve ardından "sudo konqueror" diyerek root kipinde başlatıyoruz dosya yöneticisini. /boot/grub dizinine geçiyoruz. hazırladığımız dosyayı (acilis.xpm) kopyalayıp yapıştırıyoruz buraya. daha sonra sağ tıklayıp "sıkıştır > acilis.xpm.gz olarak sıkıştır" diyoruz.

dosyayı düzenlerken bir halt etmemiz ihtimaline karşı orijinal grub.conf dosyasının bir yedeğini alalım. şimdi grub.conf dosyasını kopyalayıp başka bir isimle kaydedip yedekleyelim. şimdi grub.conf dosyasını kwrite ile açıp düzenlemek için bir mani kalmadı.
default 0
background 10333C
timeout 10
splashimage (hd0,5)/boot/grub/splash.xpm.gz

title Pardus 2007.3 [2.6.18.8-86]
root (hd0,5)
kernel (hd0,5)/boot/kernel-2.6.18.8-86 root=/dev/sda6 video=vesafb:nomtrr,pmipal,ywrap,1024x768-32@60 splash=silent,fadein,theme:pardus console=tty2 mudur=language:tr quiet
initrd (hd0,5)/boot/initramfs-2.6.18.8-86

title Windows (ntfs) - sda1
rootnoverify (hd0,0)
makeactive
chainloader +1

muhtemelen buna benzer bir dosya karşınıza çıkacak. şimdi daha yakından bakalım.

"default 0" ifadesi varsayılan başlangıç seçeneğinin hangisi olduğunu ifade diyor. benim grub.conf dosyamda mesela, "title Pardus..." paragrafı ilk sırada olduğu için varsayılan açılışım pardus. eğer varsayılan windows olsun demiş olsam "default 1" olarak değiştirirdim ifadeyi. veya 3. seçenek olarak başka bir işletim sistemim olsa onu varsayılan yapmak için de "default 3" derdim.

"background 10333C" ifadesi açılış seçeneklerini gösteren yazılarda gezerkenki arkaplan rngini tanımlayan hex değeri. web tasarımdaki renk sistemi yani. sadece başında diyez "#" yok.

"timeout 10" zaten çok açık bir ifade. grub, 10 saniye geri sayıyor ve eğer kullanıcı diğer seçeneklerden birini seçmediyse varsayılan işletim sistmi başlatılıyor. bu değeri de kafanıza göre değiştirebilirsiniz. 0 yaparsanız, otomatik başlamış gibi olur.

"splashimage (hd0,5)/boot/grub/splash.xpm.gz" ifadesi de açılış ekranının arkaplan resmini tanımlıyor. (hd0,5), dosyanın hangi disk bölümünd olduğunu gösteriyor. buna ilişmiyoruz. "/boot/grub/splash.xpm.gz" ifadesinin yerine bizim resmimizi giriyoruz "/boot/grub/acilis.xpm.gz". hayırlı olsun.

"title" ifadesi ile başlayan her paragraf bir açılış seçeneği oluyor. eğer güncellemeler yapmış ve açılış yöneticisinden hiç bahar temizliği yapmamışsanız, "title Pardus..." ile başlayan birden fazla paragraf olacaktır. bunların en son versiyon dışındakilerini silebilirsiniz güvenle. "mudur=language:tr quiet" satırında da dil seçeneğinin yanında otomatik giriş seçeneği var. bu seçenek, varsayılan kullanıcının, şifr kranı hiç görünmedn direk giriş yapmasını sağlıyor.

http://www.kde-look.org/content/show.php/pardus+green+grub+splash?content=56581 burada daha evvelden hazırlayıp kde-look'a yüklediğim bir arkaplan resmi var. şe'yapabilirsiniz.

esen kalın. cizız krayst.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder