28 Nisan 2009 Salı

python ne abi?

1991'de doğan güzide bir programlama dili olan python, adını sanıldığı gibi bir yılan türünden değil, monty python komedisinden alıyor. ancak şu günlerde yılan sembolüyle özdşleşmiş durumda. pyqt'nin simgesinde (değiştirin abi çok kötü) ve dahi python'un simgesinde yılan görmek mümkün. buradan incelediğimizde, kendisinden daha yeni olan bir düzine uyuz (amatör veya özelleşmiş dilleri saymıyorum, onlara saygı duyuyorum) programlama dili mevcut. örneğin, visual basic, borland pascal, borland delphi. delphi demişken, allah belanı versin delphi. şimdi elimden geldiğince ön plana çıkan özelliklerine değinmek istiyorum.

  • python son derece üst seviye bir programlama dili. konuşuyor gibi kod yazabiliyoruz. programcı dostu. sentaksı çok güzel ve yazmanın dışında bazı dillerde bela olan kod okumayı da kolaylaştırıyor..

  • çok esnek,kemiksiz bir dil. programlama yaparken "şu şöyle olsa ne süper olurdu" dediğiniz fanteziye kaçan bir şeyi düşünüyorsanız o şey python'da muhtemeln mümkündür. ayrıca bir çok dilde ömür çürüten o tip tanımlamaları yok. önemsiz gibi görünüyor, ama göreecksiniz ki tip tanımlamalarının olmaması fantastik şeylere imkan tanıyor.

  • yüksek seviye dinamik tip desteği var.

  • uyumluluk abidesi. c, c++, java (jython), .net (ironpython) uyumlu. linux/unix, windows os/2, mac, amiga ve başka ne varsa onda çalışıyor. çalışabiliyor demiyorum dikkat ederseniz çalışıyor. yani çalıştırabilmek için zorlama şeyler yapmanıza gerek yok.

  • çok geniş yelpazede, çok çeşitli kütüphane desteği

  • e, bu kadar özelliği olan bir dil tabi ki nesne tabanlı programlamaya son derece uygun


klişe cümle kalıpları kullanmayı sevmem, bu da bir exception olsun bari. insanlar ikiye ayrılır python dilini sevenler, python diliyle henüz tanışmayanlar. wiki'den de şöyle diyorlar; "django, youtube, bittorrent istemcisi, pardus linux dağıtımı python kullanan önemli projelerden bazılarıdır. ayrıca google, nasa ve cern gibi büyük kurumlar da python kullanmaktadır. ayrıca gimp (sevdiceğim), inkscape, scribus and paint shop pro gibi bazı programlarda betik dili olarak kullanılır."

"ee, çok konuştun, kod görmedik" diyebilirsiniz (show me the code and nobody hurts). bu yazıda göstermeyeceğim. ancak çok yakında python dersleri yazıp yayınlamayı düşünüyorum. geçenlerde müthiş bir "cheat-sheet" tabir edilen doküman buldum. mutlaka indirilip, göz gezdirilmesi gerekli. fizikçiler, bütün tmel kuvvetleri birleştiren "theory of everything"i (T.O.E) bulamadı. ama dokümanın müellifi "document of everything in python" gibi bir şey bulmuş. belgeler.org'da da bir türkçe doküman var efe'nim.

sonium -> someone speak python here?
lucky -> HHHHHSSSSSHSSS
lucky -> SSSSS
sonium -> the programming language


bu da böyle bir chat log'u. bash.org'da binlerce eğlenceli chat log'u var. aptal youtube videolarından sıkılanlara tavsiyemdir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder